Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ_ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

     Ήταν όλοι εκεί. Στη μεγάλη αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με την παρουσία πολλών Λεσβίων της Αθήνας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 9-2-2018 το πρόσφατο βιβλίο του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη «ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΥΧΤΕΣ», των εκδόσεων ΝΗΣΙΔΕΣ Θεσσαλονίκης, που οι 196 σελίδες του μιλούν για την εφταετία της Χούντας, όπως την έζησε αυτός στη Θεσσαλονίκη και λίγο στο Πλωμάρι.

Δημήτρης Χαλαυτής, Κώστας Μανταίος, Ξενοφών Μαυραγάνης, Νίκος Κωνσταντόπουλος,
Ρηνιώ Κυριαζή και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

     Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής "Βενιαμίν Λέσβιος" Δημήτρης Χαλαυτής, που αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση του Συνδέσμου, καθώς και στην αντίστοιχη δραστηριότητα της Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", υπογραμμίζοντας πως και οι δύο σύλλογοι φέρουν το όνομα του Βενιαμίν Λεσβίου, πράγμα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία.


     Το Δημήτρη Χαλαυτή ακολούθησε ο Κώστας Μανταίος, που, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, μίλησε για τη σχέση του με το συγγραφέα, τη γνωριμία τους, τη συνεργασία τους στο συνδικαλιστικό και τον πολιτιστικό τομέα της πανεπιστημιακής τους ζωής, τη συμμετοχή τους στους αγώνες της εποχής, την έκδοση της φοιτητικής εφημερίδας "ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" και στην εν συνεχεία δράση τους κατά τη διάρκεια της Χούντας, εναντίον της. Αναφερόμενος στο βιβλίο, είπε πως είναι μια εξαίσια λογοτεχνική καταγραφή της εποχής της Χούντας στη Θεσσαλονίκη, μία ειλικρινής και έγκυρη μαρτυρία από έναν άνθρωπο που ήταν πάντοτε παρών και ποτέ δεν έλειψε από καμιά δημοκρατική και κοινωνική διεκδίκηση και αγώνα. Κλείνοντας, είπε πως το βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη θα πάρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη του ΣΦΕΑ, ως μαρτυρία και απόδειξη των αγώνων κατά της τυραννικής δικτατορικής διακυβέρνησης.
     Με πραγματική συγκίνηση και αγάπη για το κείμενο ο Πλωμαρίτης με αγιασώτικες ρίζες διαπρεπής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και η επίσης σπουδαία ηθοποιός, με πλωμαρίτικες ρίζες, Ρηνιώ Κυριαζή διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, δίνοντας μια αισθαντική γεύση αυτών που επρόκειτο να διαβάσουν οι αναγνώστες του.


     Τις τοποθετήσεις του για το βιβλίο και το συγγραφέα έδωσε ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και δεσμώτης της Χούντας Νίκος Κωνσταντόπουλος, που είπε πως τον Μαυραγάνη τον γνώρισε το 1963, όταν προέδρευαν και οι δύο εναλλάξ της πιο σημαντικής επιτροπής του Δ΄ Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, εκείνης της σύνταξης του καταστατικού χάρτη της ΕΦΕΕ, που συνήλθε στην Αθήνα ένα μήνα σχεδόν πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη. Και ήταν η επιτροπή αυτή που στο προοίμιο των συμπερασμάτων της έδωσε τον περίφημο ορισμό ότι «Φοιτητής είναι νέος εργαζόμενος, διανοούμενος». Διαπιστώνοντας με εξαιρετική λύπη και απογοήτευση πως η ΕΦΕΕ σήμερα δεν υπάρχει, έχοντας συντριβεί στα σκληρά σαγόνια του ανελέητου κομματικού ανταγωνισμού. Στο σημείο μάλιστα αυτό πρόσφερε στον Μαυραγάνη μια φωτογραφία εκείνης της επιτροπής, όπου εικονίζονται με τον πρόσφατα χαμένο Κώστα Βεργόπουλο, αλλά και τους απόντες πια φιλόσοφο και διανοητή Παναγιώτη Κονδύλη, το γνωστό ψυχίατρο στο Παρίσι Γιάννη Παναγιώτου και άλλους που διέγραψαν φωτεινές πορείες στον ελληνικό ουρανό των επιστημών και των τεχνών.
     Προχωρώντας ο ομιλητής αναφέρθηκε με συγκίνηση στη δίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Θεσσαλονίκης, που περιγράφεται με λεπτομέρειες στο βιβλίο, της οποίας μέλη ήταν ο αδελφικός του φίλος Γιώργος Σιπητάνος, οι Στέλιος Νέστωρ, Άκης Μαλτσίδης, Σωτήρης Δέδες, Παύλος Ζάννας και Κώστας Πύρζας, αλλά και σε όλες τις δίκες που περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στις μέρες μας το όνειρο και οι αγώνες της δικτατορικής και μεταδικτατορικής εποχής εξαργυρώνονται με την καθιέρωση μεταρρυθμίσεων που εισάγουν όλο το σχέδιο επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
     Στην εισήγησή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ επέμεινε στη συμβολή του συγγραφέα στους αγώνες της εποχής εκείνης, σημειώνοντας πως η αντίσταση κατά της Χούντας δεν ήταν καθολική και ενθυμούμενος με πικρία πως, όταν οι αντιστασιακοί στις φυλακές χάραζαν στίχους του στα μικροχειροτεχνήματα που έφτιαχναν, ο δημιουργός τους μέγας ποιητής αρνούνταν να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο εναντίον της δικτατορίας.


     Τελευταίος, ιδιαίτερα συγκινημένος, πήρε τον λόγο ο συγγραφέας, που ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, και ιδιαίτερα το συστρατιώτη του Μιχάλη Λογοθέτη, Λευκάδιο, γραφέα του Α2, που άνοιξε το φάκελο του συγγραφέα εν μέση Χούντα, αλλά και όλους τους άλλους, όπως το διαπρεπή δημοσιογράφο, ποιητή και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα, τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη, τους πρώην προέδρους της ΟΛΣΑ Χριστόδουλο Τσακιρέλλη και Νεκτάριο Βακάλη, τους αρθρογράφους λεσβιακών εντύπων Άρη Κυριαζή, Γιάννη Χατζηβασιλείου, Γιώργο Ευαγγέλου, Μυρσίνη Βουνάτσου, Ντίνα Βάκκα, Τάκη Ιορδάνη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Βύρωνα Λεμονιά Κλωνάρη, τον πρώην νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ Λάζαρο Μπελίτση, τον πρόεδρο του Παγγεραγωτικού Αθήνας Δημήτρη Πελεκάνο, τους γνωστούς Πλωμαρίτες των Αθηνών Δημήτρη και Ρένα Βουνάτσου, Γιάννη Λαγουμίδη, Βασίλη και Δήμητρα Λαγουτάρη, Στάθη και Κική Βαρτή, Νίκο και Πέρσα Δέτση, Μάρω Βουλαλά, Δημήτρη Χατζηβασιλείου, Ζωή Καραπατάκη, Βάσω Καμνορώκη, τους εξαδέλφους του Ξενοφώντα και Παναγιώτη Μαυραγάνη και Τόνια Αράπογλου και πάρα πολλούς άλλους που γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
     Η βραδιά τέλειωσε, τι το φυσικότερο, με πλωμαρίτικο ούζο για το οποίο φρόντισαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Δημήτρης Χαλαυτής και η σύζυγος του συγγραφέα Έφη Μαυραγάνη. Για τις φωτογραφίες φρόντισε ο Άρης Κυριαζής.

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, Ξενοφών Μαυραγάνης, Κώστας Μανταίος, Ρηνιώ Κυριαζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου