Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ~ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

     Μια παλιά φωτογραφία από τη δεκαετία του πενήντα μας έδειξε το καλοκαίρι του 2016 στο Παλαιοχώρι η Μυρτούλα Σκυβαλάκη-Τσιμναδή. Είναι ένα πολυπρόσωπο πορτραίτο Παλιοχωριανών, μάλλον στις γυμναστικές επιδείξεις που γίνονταν κάθε χρόνο στο τέλος του σχολικού έτους. Σε ημικύκλιο, καθιστές και όρθιες μορφές ανθρώπων όλων των ηλικιών, παππούδες και γιαγιάδες και γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας στην αγκαλιά. Πίσω αριστερά ο ασπρομάλλης δάσκαλος Θεόφιλος Κανελής. Ξεχωριστή μέρα χαράς για το Παλαιοχώρι, γι’ αυτό η απλόχωρη αυλή κι η σκάλα του σχολειού μας είναι γεμάτες. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στο κέντρο της αυλής, όπου διαγωνίζονται τα σχολιαρούδια σε ασκήσεις και διασκεδαστικά παιχνίδια. Τρεις γενιές, οι δυο έχουν φύγει για πάντα…
     Στην πίσω όψη η σφραγίδα με το όνομα του φωτογράφου Γιάννη Γκάγκαλη, του φωτογραφείου του "ΦΩΤΟ - ΑΣΤΡΑΠΗ", με έδρα το Πλωμάρι. Μακάρι να υπήρχε κι η χρονολογία. Παρατηρήστε όμως την ηλικία των παιδιών — κάποιοι θ’ αναγνωρίσετε και τον εαυτό σας — και υπολογίσετε το χρόνο που πέρασε από τότε. Οι φωτογραφίες σπάνιες τα χρόνια εκείνα, γι’ αυτό κι είναι πολύτιμα ενθύμια από το παρελθόν του χωριού μας. Βαθιά ήταν η συγκίνησή μου, όταν διέκρινα τις αγαπημένες μορφές των γονιών μου κοντά σε γειτόνισσες και φίλους.    
     Παρακαλούμε παρατηρήσετε τα πρόσωπα και στείλτε μας τα ονόματά τους, να τα γράψουμε κάτω από τη φωτογραφία τους.         


Γράψτε μας ποιοι εικονίζονται στη φωτογραφία…

Από αριστερά προς δεξιά:
  
1. Κουτλής Γρηγόριος του ………, 2. Γυναίκα (;) καθιστή και παιδί (;) 3. Κανελή-Κουτλή Άννα του Θεόφιλου, με το γιο της ……… Γρ. Κουτλή, 4. 


Στην πίσω όψη της φωτογραφίας η σφραγίδα:
ΦΩΤΟ - ΑΣΤΡΑΠΗ  ~  ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΚΑΓΚΑΛΗ  ~  ΠΛΩΜΑΡΙΟΝ

Ευχαριστώ τη Μυρτούλα Σκυβαλάκη-Τσιμναδή και προκαταβολικά όσους θελήσουν να στείλουν τα ονόματα των προσώπων που είναι στη φωτογραφία.  
Μυρσίνη Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου