Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Μαγειρίτσα κυρίας Μάρθας

ΥΛΙΚΑ:
                            
• 1-2 συκωταριές κατσικίσιες ή αρνίσιες
• 9 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 4 μαρούλια
• 1½ φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• πιπέρι λευκό
• αλάτι
• ζεστό νερό
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι (προαιρετικά)

Για αυγολέμονο:
• 2 αυγά
• χυμό 2 λεμονιών
• 2 κουταλιές σούπας αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
      
1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τοποθετούμε τα υλικά στο τραπέζι με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις συκωταριές. Αν θέλουμε, τις βάζουμε σε νερό με λίγο ξύδι ή λεμόνι για λίγη ώρα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι αλάτι και ζεματάμε τις συκωταριές για 10΄ λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κομματάκια (Προτιμάμε συκωταριά από θηλυκό κατσικάκι, για να μη μυρίζει).

3. Κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά κρεμμύδια,  ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα τσιγαρίζουμε για άλλα 10΄λεπτά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και λευκό πιπέρι και  τα βράζουμε για 10΄ λεπτά.
  
4. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα μαρούλια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

5. Ρίχνουμε μετά στην κατσαρόλα 5 ποτήρια ζεστό νερό, βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά μία ώρα περίπου (Αν θέλουμε, ρίχνουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι 20΄ λεπτά πριν βράσει το φαγητό). Τέλος, αφού το δοκιμάσουμε, σβήνουμε τη φωτιά.

6. Μόλις βράσει το φαγητό, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας σε μπολ κρόκους και ασπράδια από 2 αυγά μαζί. Προσθέτουμε χυμό 2 λεμονιών, χτυπάμε για λίγο και μετά παίρνουμε λίγο-λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μπολ, χτυπώντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε να πάρει μία βράση σε πολύ σιγανή φωτιά για 2΄ λεπτά. Αν θέλουμε να έχει λευκό χρώμα, μπορούμε να διαλύσουμε σε χλιαρό νερό ή ζωμό από το φαγητό 2 κουταλιές αλεύρι και να το ρίξουμε στη μαγειρίτσα.

7. Η μαγειρίτσα σερβίρεται σε βαθύ πιάτο και τρώγεται ζεστή ή κρύα. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε και στην κατάψυξη.

    Αν αποφασίσετε να φτιάξετε μαγειρίτσα μ’ αυτή τη συνταγή...
  ...Καλοφάγωτη!
  
Σημειώσεις: 
1. Τη συνταγή για μαγειρίτσα χωρίς έντερα μου έδωσε η κ. Μάρθα Φραντζιδέλλη - Μαλιάκα, που κατάγεται από την Αγιάσο Λέσβου. 
2. Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Επειδή όμως είναι ελαφρύ και νόστιμο φαγητό, πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν μαγειρίτσα κι άλλες μέρες του χρόνου. Η κ. Μάρθα έφτιαξε τη μαγειρίτσα της φωτογραφίας στις 30 Απριλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου