Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΛΙΚΕΡ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΡΑΝΙΑΣ

Λικέρ Ράνιας από κουκούτσια βερίκοκου

clip_image001[8]

Υλικά:

- 1 λίτρο κονιάκ

- ψίχα από 160 κουκούτσια βερίκοκου

- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

- 1½ φλυτζάνι τσαγιού νερό

- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

                                                                                                                                  

Παρασκευή:

1. Μαζεύετε τα κουκούτσια λίγα-λίγα και κάθε φορά τα πλένετε καλά, τα σκουπίζετε και τα βάζετε σ’ ένα μπολ σκεπασμένο με τούλι. Όταν μαζέψετε όσα χρειάζονται, σπάτε ένα-ένα τα κουκούτσια και βγάζετε το αμύγδαλο που έχουν μέσα. Τα πλένετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν.

 

2. Όταν στεγνώσει η ψίχα από κουκούτσια βερίκοκων, τη βάζετε μαζί με το κονιάκ σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή μπουκάλι, το κλείνετε καλά και το αφήνετε σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος περίπου δυο μήνες. Μια φορά την εβδομάδα ανακινείτε το βάζο.

    

3. Όταν συμπληρωθούν οι δυο μήνες, σουρώνετε το ποτό μ’ ένα σουρωτήρι σκεπασμένο με τούλι, για να αφαιρέσετε το πικραμύγδαλο και να το καθαρίσετε.

 

4. Στο μεταξύ έχετε φτιάξει το σιρόπι ως εξής: Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζετε 1½ φλυτζάνι τσαγιού νερό και 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και τα βράζετε για 5΄λεπτά περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Στο τέλος ρίχνετε 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού κι αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

 

5. Μετά ξαναπερνάτε το ποτό από τουλπάνι, το ανακατεύετε με το σιρόπι, το αποθηκεύετε σε μπουκάλια που κλείνουν καλά και το αφήνετε 10-15 μέρες να ωριμάσει. Έτοιμο το λικεράκι!

 

6. Το λικέρ «Αμαρέττο» μάς έχει έρθει από τη γειτονική Ιταλία και το όνομά του σημαίνει πικρούτσικο. Είναι απολαυστικό, αν το σερβίρετε με πάγο.

      

                            Καλή Επιτυχία και Καλόπιοτο!!

å

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μας έδωσε η κυρία Ράνια Ελευθεριάδου στο Γαλάτσι, που μας κέρασε από το θαυμάσιο λικέρ της. Την ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου