Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ - ΝΕΑ

Νέα για την Παναγία Κρυφτή

13 Μαρτίου 2015

11 Μαρτίου 2015
Αναδημοσίευση είδησης από http://www.plomarinews.gr/

ΕνημερώσειςMarch 11, 2015

Καλούνται να προστατεύσουν την «ΚΡΥΦΤΗ». Επείγον έγγραφο του αντιδημάρχου Πλωμαρίου - Αγιάσου Μανώλη Αρμενάκα, με αποδέκτες τους Εισαγγελέα Μυτιλήνης, Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Κτηματική Υπηρεσία και Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, απεστάλη, προκειμένου να προστατευθεί η υπό «ιδιωτική» απαλλοτρίωση μια από τις ομορφότερες γωνιές της Λέσβου…

Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου από το έγκριτο ειδησεογραφικό blog του Πλωμαρίου: http://www.plomarinews.gr/
Το σχόλιό μας

     Με μεγάλη ανακούφιση διαβάσαμε πριν λίγο ότι κινητοποιήθηκε, επιτέλους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου κ. Αρμενάκα Μανώλη. Ελπίζουμε οι αρμόδιες Αρχές να δείξουν την ίδια μέριμνα. Πολύτιμη είναι και η πληροφορία του π. Ευστάθιου Μεταξή για το κτήμα που έχει δωρίσει στην «Ευαγγελίστρια» Παλαιοχωρίου ο Τιμολέων Παντελέλλης. Παρακαλούμε, όποιος γνωρίζει, να μας πει ποιος Παλιοχωριανός είχε δωρίσει στον παπα-Κορνήλιο κτήμα στην Κρυφτή. Πρέπει να συγκεντρώσουμε κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και να μάθουμε τα ονόματα των δύο «μαρτύρων» που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει η αγοραπωλησία. Όπως μας πληροφόρησε μία συγχωριανή μας, η "πωλήτρια" ζει στην Εύβοια κι εισέπραξε 15.000 ευρώ ή 40.000 ευρώ κατά νεότερες πληροφορίες. 
     Εμείς, από την πλευρά μας, δημοσιεύσαμε σήμερα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και θα αναρτήσουμε το ΦΕΚ για τις ιαματικές πηγές, που ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΕΟΤ. Επειδή όμως η ιαματική πηγή της Κρυφτής δεν θεωρείται αξιοποιήσιμη, ίσως εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών Ελλάδος (ΙΓΜΕ). Για τα διατηρητέα κτίσματα, αρμόδια είναι η 14η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού με έδρα τη Μυτιλήνη (http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=82), γιατί πιο πάνω από το εξωκκλήσι υπάρχει κτίσμα που προόριζε ο Κορνήλιος για μοναστήρι. Νομίζουμε λοιπόν ότι πρέπει να σταλεί το επείγον έγγραφο και στις παραπάνω Αρχές, καθώς και στο Λιμενικό Σώμα.
     Κλείνοντας, απευθύνομαι στους συγχωριανούς μου Παλιοχωριανούς, για να τους πω ακόμα μια φορά πως είναι δική μας ευθύνη να προστατέψουμε τα μνημεία του τόπου μας από τη φθορά, τις ιερόσυλες βλέψεις και τη λησμονιά.

Βουνάτσου Μυρσίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου