Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΠΩΛΗΘΗΚΕ Η ΚΡΥΦΤΗ

Τελευταίες πληροφορίες για πώληση της Παναγίας Κρυφτής

   
Στις 10 Μαρτίου 2015 νεότερη ανάρτησή μας στη διεύθυνση: 
http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_10.html

Στις 6 Μαρτίου 2015:    
     Νέα απίστευτη είδηση ανεξακρίβωτη ακόμα ήλθε σήμερα στ' αυτιά μας: ότι γυναίκα με καταγωγή από το Παλαιοχώρι πούλησε το Δεκέμβρη 2014, με τίτλο έτους 1914, δεκαοκτώ (18) στρέμματα στην περιοχή "Παναγία Κρυφτή", όλη την έκταση από τα βράχια της θάλασσας και το εξωκκλήσι μέχρι ψηλά στον αμαξιτό χωματόδρομο! Ως αγοραστές φέρονται οι ίδιοι που αναφέρει στις 23/1/2015 είδηση του Lesvosnews.gr, συνοδευμένη με φωτογραφία των αγοραστών, που αναδημοσιεύουμε πιο κάτω.
     Θεωρούμε την είδηση απίστευτη, γιατί μέσα στην έκταση αυτή βρίσκονται ελαιοκτήματα που κάποιοι Παλιοχωριανοί έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, τα καλλιεργούν χρόνια και δηλώνουν άγνοια για το θέμα της αγοραπωλησίας. Εκεί κοντά έχουν κτήματα και δικοί μου συγγενείς, κληρονομιά από παππούδες. 
     Επειδή τα ζητήματα ιδιοκτησίας είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να διασπείρουμε ανακριβείς ειδήσεις ούτε πάλι να αδιαφορούμε για τυχόν βλαπτικές πράξεις, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να βρουν τις διαθήκες ή τα πωλητήρια και να διαλευκανθεί το ζήτημα. Αν πάλι είναι ψευδής η είδηση, ας τη διαψεύσουν οι φερόμενοι ως πωλητές ή οι αγοραστές Γιώργος και Χριστίνα Σαξιώνη, ιδιοκτήτες των αρτοποιείων "Κίμων" στη Μυτιλήνη.
     Εμάς τους Παλιοχωριανούς μας ενδιαφέρει να μην πειραχτεί το γραφικό εξωκκλήσι, το διατηρητέο μοναστήρι που έχτισε ο Κορνήλιος και το αγροτικό μονοπάτι προς το εξωκκλήσι, γι' αυτό γράφουμε για το θέμα. Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αρμόδιο το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών Ελλάδος (ΙΓΜΕ). Κι επειδή το θέμα τείνει να γίνει θρίλερ, νομίζουμε ότι πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και να φροντίσει να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει... 
******

     Διαβάστε παρακάτω απόσπασμα από το κεφάλαιο «Η αφιλοχρηματία του Αγίου Γέροντα» του βιβλίου της αείμνηστης Πλωμαρίτισσας Ευγενίας (Ρηνούλας) Κλειδαρά, μετέπειτα Ηγουμένης Ι.Μονής Αγίου Ραφαήλ, με τίτλο "Ο Άγιος Γέροντας της Χίου Κορνήλιος Μαρμαρινός", όπου αναφέρει στη σελ. 116-118 ότι ο Κορνήλιος πήγε μαζί της σε συμβολαιογράφο της Χίου και της μεταβίβασε το κτήμα που του είχαν δωρίσει στην Κρυφτή, με εντολή να το πουλήσει στην επιστροφή της στο Πλωμάρι. Ο αγοραστής είναι μάλλον ο πατέρας ενός από τους φερόμενους ως πωλητές...


Απόσπασμα από βιβλίο της Ευγενίας Κλειδαρά

     «Με την ευκαιρία αυτή μου ανέθεσε ο Άγιος Γέροντας μια υπόθεσηΤου είχαν δωρίσει ένα κτήμα στην Κρυφτή, που είναι στην περιφέρεια Παλαιοχωρίου, γιατί του άρεσε να καταφεύγει στο απόκρυφο αυτό εκκλησάκι της Παναγίας για προσευχή. Μα όπου πήγαινε είχε Θείο μαγνήτη και την έρημο ακόμα μετέτρεπε σε πολιτεία. γέμιζε η Παναγία της Κρυφτής από κόσμο – μου είπαν – γιατί δεν έπαυε να μεταγγίζει τα Θεία νάματα στις ψυχές. Όταν όμως ήλθε η ώρα της Θείας Χάριτος για να κτίσει το Μοναστήρι του, έφυγε στη Χίο κι αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.
     Η ακτημοσύνη που είχε ήταν τόσο μεγάλη, που σχεδόν το είχε ξεχάσει πως ήταν δικό του, ύστερα από τόσα χρόνια που πέρασαν. Θέλησε να το μεταβιβάσει σε μένα, για να το δώσω σε κατάλληλο άνθρωπο.
     Πήγαμε σε συμβολαιογραφείο, κι όταν άκουσε ο συμβολαιογράφος την υπόθεση, μου είπε κουνώντας το κεφάλι του:
   – Χρήματα θα δώσετε στον Γέροντα;
   – Γιατί, τι θέλετε να πείτε;
   – Γνωρίζετε τι θα τα κάνει ο Γέροντας τα χρήματα;
   – Δεν το εξετάζω αυτό, όπως θέλει ας τα μεταχειριστεί, άλλωστε είμαι βεβαία πως θα πάνε σε ιερό σκοπό.
   – Εγώ σας λέω να μην εμπιστευτείτε να δώσετε στον Γέροντα χρήματα. Ξέρετε τι θα τα κάνει, τώρα που θα τα πάρει στα χέρια του; Ή θα κτίσει ή θα τα μοιράσει.
   – Έχετε δίκιο, ο Άγιος Γέροντας δεν αγαπά τα χρήματα...»

(Κλειδαρά Ευγενίας, Ηγουμένης Ι.Μονής Αγίου Ραφαήλ Λέσβου, "Ο Άγιος Γέροντας της Χίου Κορνήλιος Μαρμαρινός", Αθήνα 2009, σελ. 117)

Φωτοτυπία σελ. 117: 


******
    
Στις 20 Φεβρουαρίου 2015:
    
     Πληροφορηθήκαμε από συγχωριανούς μας που ζουν στη Μυτιλήνη ότι η είδηση που είχαμε δημοσιεύσει με ερωτηματικό στις 26 Ιανουαρίου, γιατί δεν γνωρίζαμε τον πωλητή, είναι αληθινή: ο Γιώργος και η Χριστίνα Σαξιώνη αγόρασαν το κτήμα του Γρηγόρη Γ. Βουνάτσου στην περιοχή "Παναγία Κρυφτή"
     Αν παρ' όλα αυτά η είδηση είναι ανακριβής, παρακαλούμε να τη διαψεύσουν οι φερόμενοι ως αγοραστές ή ο συγχωριανός μας ιδιοκτήτης και φερόμενος ως πωλητής Γρηγόρης Γ. Βουνάτσος...
     Πάντως, όσα γράφουμε παρακάτω για σεβασμό του παραδοσιακού τοπίου και του εξωκκλησιού επιβάλλουν τη συνεργασία των αγοραστών με τις αρμόδιες αρχές και την ενορία Παλαιοχωρίου, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει… 

******

    

Είδηση για πώληση Παναγίας Κρυφτής από Lesvosnews.gr

  
Επειδή έχει δημιουργηθεί θέμα με την είδηση που διαβάσαμε στο Lesvosnews.gr για την Παναγία Κρυφτή, αναδημοσιεύουμε παρακάτω το δημοσίευμα: 
    
 Ιανουαρίου 23, 2015, 11:28 π.μ.

Η οικογένεια Σαξιώνη αξιοποιεί την «Παναγία Κρυφτή» 

Δείτε τι θα κάνουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωτογραφία από το Lesvosnews.gr, συνοδευτική του κειμένου.

                            

     Μία αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα ετοιμάζουν ο Γιώργος και η Χριστίνα Σαξιώνη, ιδιοκτήτες των αρτοποιείων ζαχαροπλαστείων caterging «ΚΙΜΩΝΑΣ».
      Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, προχώρησαν στην αγορά μίας μεγάλης έκτασης, μέσα στην οποία βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι της «ΚΡΥΦΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ».
     Είναι ένα καταπληκτικό τοπίο με μεγάλη ιστορία και απίστευτη ομορφιά, το οποίο οι δύο καλοί φίλοι μας θα το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να κάνουν μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών Ελλήνων και αλλοδαπών.
    Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν, πρόκειται να φτιάξουν στον περίγυρο της γραφικής εκκλησίας έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος θα διατηρήσει τη φυσική και παραδοσιακή του υπόσταση, ενώ θα διατίθεται για εκδηλώσεις, όπως γάμοι βαπτίσεις κ.λπ., οι οποίες θα γίνονται με παραδοσιακούς τρόπους, ήθη και έθιμα.
     Μάλιστα μαθαίνουμε ότι προγραμματίζει, για την επισκεψιμότητα του χώρου, να ναυλώσει και ειδικό πλοιάριο, που θα κάνει προσβάσιμο το χώρο.
     Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία !!!
     Δείτε στα βίντεο που σας παραθέτουμε αφιερώματα για την «Κρυφτή Παναγιά» (ακολουθούν δύο βίντεο).
  
******

Στις 26 Ιανουαρίου 2015: 

Έχουμε ζητήσει από το Lesvosnews.gr να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και παρακαλούμε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι σχετικό να μας ενημερώσει. Η είδηση είναι δημοσιευμένη στην κατηγορία “Κύριες Ειδήσεις” της ηλεκτρονικής εφημερίδας.
     Πότε έγινε η αγοραπωλησία και από ποιον; Μήπως γνωρίζει κάτι ο Δήμος; Αν ανήκει το κτήμα στα Φιλανθρωπικά, πώς δεν προηγήθηκε η προκήρυξη που ορίζει ο νόμος; Μήπως η Μητρόπολη Μυτιλήνης έχει γνώση; Πρέπει να ζητήσουμε πληροφορίες από το Υποθηκοφυλακείο Πλωμαρίου για τους ιδιοκτήτες των κτημάτων στην περιοχή "Παναγία Κρυφτή" και τις αγοραπωλησίες που έγιναν τελευταία.     
     Ελπίζουμε να έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να μην προκληθεί κάποια αλλοίωση στο τοπίο και στο γραφικό ξωκκλήσι, που, μετά την καταστροφή του 1986 από θαλασσοταραχή, έχασε σε γραφικότητα με το τσιμεντάρισμα των βράχων κι ένα αταίριαστο σκέπαστρο που προστέθηκε στη μπροστινή πλευρά του.
     Τέλος, με το γραφτό μας αυτό, επαναλαμβάνουμε την παράκληση ξενοδόχοι και άλλοι λαϊκοί και ιερείς να πάψουν να αναδημοσιεύουν αλλοιωμένη τη θρησκευτική παράδοση για την Παναγία Κρυφτή, λέγοντας χωρίς να αναφέρουν τις πηγές πληροφόρησής τους πως είχε μαζί της το παιδί της και πως έχτισε την εκκλησία… 
     Γιατί για μας τους Παλιοχωριανούς η Παναγιά Κρυφτή είναι ένα αγαπημένο μέρος, όπου γιορτάζουμε κάθε Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά το τοπικό μας πανηγύρι με αλογοδρομίες, σε ανάμνηση της καταδίωξης της νεαρής κοπέλας από τους Τούρκους, που άνοιξαν τα βράχια και την έκλεισαν μέσα. 
[Περισσότερα για την παράδοση διαβάστε στις αναρτήσεις μας: http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1299.htmlhttp://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6004.html].

ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου