Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΤΑ ΛΙΚΕΡ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ

                                           
ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΛΙΚΕΡ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΙΛΑ ΛΕΣΒΟΥ

 
«Πρώτο υλικό είναι η αγάπη μου… Τη βάζω σε κάθε συνταγή, την αναμειγνύω με κέφι και μεράκι… προσθέτω τη γλυκιά ζαχαρούλα, το φρουτάκι με το τσιπουράκι και ό,τι παιχνιδιάρικο μπαχαρικό αρμόζει στο κάθε ποτό… Στην υγειά σας! Ιωάννα.»                                                                                                        

     Αυτά τα λόγια γράφει η καλαίσθητη ετικέτα, κρεμασμένη στις όμορφες τετράγωνες και στρογγυλές καράφες, όπου βάζει τα αρωματικά λικέρ της: ρόδι, μούρο, κανέλα, μανταρίνι, βερίκοκο, μυρτιά και πολλά άλλα. Κι αλήθεια, ό,τι γίνεται με μεράκι κι αγάπη είναι πάντα όμορφο.

     Μ’ αυτά τα λόγια αυτοπροσδιορίζεται η Ιωάννα, μητέρα δυο έφηβων κοριτσιών, που κατάγεται από τα Παράκοιλα Λέσβου και κατοικεί στο Γαλάτσι με την οικογένειά της: αγάπη, κέφι, μεράκι. Όταν έμεινε άνεργη ευτυχώς όχι για πολύ η γερή αρματωσιά της μυτιληνιάς νοικοκυράς την προστάτεψε. Στηρίγματά της η μητέρα της κ. Τασία, η θεία της κ. Ευανθία, ο άντρας της κι οι φίλες της, που δοκίμασαν πρώτες τα θαυμάσια λικέρ, τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες της κι ενθουσιάστηκαν. Ποιος είπε πως η ανεργία οδηγεί στην κατάθλιψη; Οι δυσκολίες συχνά κινητοποιούν τους ανθρώπους και τους κάνουν εφευρετικούς και δημιουργικούς. Κάθε είδους γνώση μπορεί να γίνει εφόδιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών…     
  
     Γνώρισα την Ιωάννα από τη φίλη μου Χρυσούλα, που καθημερινά εκθειάζει τις όμορφες δημιουργίες της. Διάλεξα το λικέρ μυρτιά από ώριμα μύρτα λόγω του ονόματός μου και της σπανιότητάς του και ξετρελάθηκα. Ήθελα να το πίνω συνέχεια. Πιο πολύ μοιάζει με χυμό, παρά με οινοπνευματώδες ποτό, καθώς με το χρόνο το ποτό «ωριμάζει», το οινόπνευμα χάνει την αψάδα του και υπερτερούν τα αρώματα κι η γλύκα του σιροπιού. Το λικέρ από μούρα, δώρο για την αδελφή μου, «χάθηκε» πριν φτάσει στο σπίτι της. Κάποιος μερακλής θα το τίμησε!  

     Καλόκαρδη κι ευγενική η Παρακοιλιώτισσα Ιωάννα, δίνει τις γλυκές δημιουργίες της τυλιγμένες με φαντασία σε λινάτσα ή τούλι. Αν τα δωρίσετε στους φίλους σας, θα τους προσφέρετε τη χαρά του χειροποίητου, του σπιτικού, του παραδοσιακού. Για επικοινωνία με την Ιωάννα: 6973405013.  
                             
                                                
Στην υγειά σας κι από μένα, με ένα σφηνάκι λικέρ μυρτιά!
Μυρσίνη Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου