Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ
                                                    
              «Εμείς και πρωτύτερα και τώρα πρέπει να φιλονικούμε
ποιος από τους δυο θα κάνει περισσότερα καλά στην πατρίδα μας»

     Λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., μπροστά στον περσικό κίνδυνο, προτού εγκαταλείψουν οι Αθηναίοι την πόλη τους, έβγαλαν ψήφισμα αμνηστίας για όλους τους εξοστρακισμένους και τους κάλεσαν να έλθουν να πολεμήσουν κι αυτοί για τη σωτηρία της Ελλάδας.  
     Ο αριστοκρατικός Αριστείδης, που είχε εξοστρακιστεί το 483 π.Χ. για δέκα χρόνια με ενέργειες του δημοκρατικού αντιπάλου του Θεμιστοκλή, χωρίς μνησικακία, έσπευσε να πολεμήσει για την Ελλάδα. Έφτασε νύχτα με πλοίο από την Αίγινα, φέρνοντας την είδηση ότι ο στόλος του Ξέρξη είχε περικυκλώσει τους Έλληνες και σχεδίαζε να τους αιφνιδιάσει το πρωί. Ο ίδιος με δυσκολία είχε κατορθώσει να διαφύγει την προσοχή των Περσών.
     Στη Σαλαμίνα, οι Έλληνες στρατηγοί συνεδρίαζαν στο πλοίο του Ευρυβιάδη και λογομαχούσαν έντονα για το αν θα ναυμαχήσουν στον Ισθμό της Κορίνθου ή στη Σαλαμίνα, μη γνωρίζοντας ότι οι Πέρσες τους είχαν ήδη αποκλείσει στα στενά.
     Ο Αριστείδης, φώναξε έξω το μεγάλο εχθρό του, το Θεμιστοκλή, και του είπε τα παρακάτω λόγια:  

     «Ἡμέας στασιάζειν χρεόν ἐστι ἔν τε τῷ ἄλλῳ καιρῷ καὶ δὴ καὶ ἐν τῷδε περὶ τοῦ ὁκότερος ἡμέων πλέω ἀγαθὰ τὴν πατρίδα ἐργάσεται. Λέγω δέ τοι ὅτι ἴσον ἐστὶ πολλά τε καὶ ὀλίγα λέγειν περὶ ἀποπλόου τοῦ ἐντεῦθεν Πελοποννησίοισι... περιεχόμεθα γὰρ ὑπὸ τῶν πολεμίων κύκλῳ. Ἀλλ᾽ ἐσελθών σφι ταῦτα σήμηνον
                                                                                   
     «Εμείς και πρωτύτερα και τώρα πρέπει να φιλονικούμε ποιος από τους δυο θα κάνει περισσότερα καλά στην πατρίδα μας. Σου λέγω λοιπόν ότι είναι το ίδιο να λέγουν πολλά και ολίγα οι Πελοποννήσιοι για τον απόπλου τους από εδώ… διότι είμαστε περικυκλωμένοι από τους εχθρούς. Αλλά έμπα μέσα και ειδοποίησέ τους γι’ αυτό.»                           
                         (Ηροδότου «Ιστορίες», βιβλίο Η΄, Ουρανία, κεφ. 79)
  
     Σήμερα, που η Ελλάδα είναι «περικυκλωμένη» από προβλήματα, σήμερα που έχουν λείψει οι «άριστοι και δικαιότατοι», τώρα που η Πατρίδα μας καλεί να δείξουμε τον πατριωτισμό μας, τα λόγια κι η συμπεριφορά του Αριστείδη είναι ένα μάθημα-μήνυμα ενότητας, που θα ήθελα να διαβάσουν όλοι οι πολιτικοί μας, οι αρχηγοί κομμάτων, οι βουλευτές, οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, οι ευρωβουλευτές, αλλά και οι λοιποί Έλληνες πολίτες. Θα διδάσκονταν πολλά, αν διάβαζαν και την απάντηση του Θεμιστοκλή στο κεφ. 80 από τις «Ιστορίες» του μεγάλου ιστορικού μας Ηρόδοτου…
     Ο Μάης του 2014 φέρνει μέρες σοβαρών οικονομικών διαπραγματεύσεων, πολιτικών συγκρούσεων, διεκδικήσεων της εξουσίας, δύσκολων αποφάσεων και ανακατατάξεων σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αν στο DNA των Ελλήνων είναι η ροπή προς τη φιλονικία ― απόδειξη πως οι Νεοέλληνες είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, που σπάνια κατάφερναν να ξεπεράσουν τις διχόνοιες ― τουλάχιστον ας «φιλονικούμε» με γνώμονα τον πατριωτισμό μας και στόχο το καλό της Ελλάδας και το δίκιο. Άλλωστε οι αρχαίοι είχαν δημιουργήσει τη φοβερή θεά Έριδα και δυο ξεχωριστές λέξεις: φιλονεικώ (φιλῶ = αγαπώ + νεῖκος = έρις, καυγάς) και φιλονικώ (φιλῶ = αγαπώ + νίκη). Και νίκη θα είναι να προτάξουμε το κοινό καλό, νικώντας μέσα μας το σαράκι της διχόνοιας και της αρχομανίας.  
    Με την ευχή ενωμένοι και θαρραλέοι και αποφασισμένοι όλοι οι Έλληνες να πολεμήσουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση,
                                                                                 Μυρσίνη Βουνάτσου
                                                                2 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου