Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ

ΒΑΨΙΜΟ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΩΝ ΑΥΓΩΝ
     

Βάψατε χθες τα πασχαλιάτικα αυγά; Αν όχι, προλαβαίνετε να τα βάψετε αύριο. Εμείς σας δίνουμε παρακάτω τη συνταγή που μας υπαγόρευσε στις 18 Απριλίου 2004 η Μαρίτσα Φατούρου - Πάσχου, συνταγή που έχει ομοιότητες με τον  τρόπο διακόσμησης των πασχαλινών αυγών με φύλλα φυτών στο Παλαιοχώρι, αλλά διαφέρει στο βράσιμο, αφού στο χωριό μας βράζουν από την αρχή τα αυγά μαζί με τη μπογιά.
Υλικά:
- 10 αυγά
- ½ φακελάκι βαφή, κόκκινη ή πράσινη ή μπλε ή κίτρινη (με 1 φακελάκι βάφουμε 20 αυγά περίπου)
- ξίδι (10 κουταλιές σούπας για 10 αυγά)
- πέταλα ή φύλλα λουλουδιών (τριφύλλι, τριαντάφυλλο, τσουκνίδα, φρέζιες, αμπαρόριζα κ.ά.) ή λεπτά φύλλα φυτών (μαїντανός, τσουκνίδα κ.ά.) ή φλούδες ξερού κρεμμυδιού.
- τούλι ή λεπτή κάλτσα (για το περιτύλιγμα)
- λεπτή νάιλον κλωστή (για το δέσιμο)
- 1 βετέξ ή διπλωμένο χαρτί κουζίνας
- ελαιόλαδο (για το γυάλισμα)
- νερό
- μια παλιά κατσαρόλα
Βάψιμο:
1. Μαζεύουμε λεπτά πέταλα και φύλλα λουλουδιών και φυτών, τα πλένουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
2. Πλένουμε καλά όσα αυγά θα βάψουμε. Βάφονται κατά δεκάδες. Διαλέγουμε αυγά μεγάλα, γερά, χωρίς στίγματα και φυσικά φρέσκα, αφού θα τα κρατήσουμε μερικές μέρες.
3. Κόβουμε το τούλι ή παλιά καλσόν σε λεπτές λουρίδες, μία για κάθε αυγό που θα βάψουμε.
4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο της το βετέξ ή διπλωμένο χαρτί κουζίνας (για να μη σπάσουν τα αυγά) και μετά 10 αυγά με μια τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε αρκετό νερό, να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε για 15΄λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει το νερό, που τη χαμηλώνουμε στο μισό μόλις το νερό πάρει βράση.
5. Μετά, με τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά από την κατσαρόλα και, καθώς είναι ζεστά, τοποθετούμε τα φύλλα ή τα πέταλα λουλουδιών, πιέζοντας για να κολλήσουν πάνω στ’ αυγά. Τυλίγουμε εφαρμοστά δύο φορές κάθε αυγό με μια λουρίδα από καλσόν ή τούλι και το δένουμε με νάιλον κλωστή, τυλίγοντάς την μια-δυο φορές γύρω από το αυγό. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό τσόφλι από κρεμμύδι, το τυλίγουμε γύρω από το αυγό και μετά το δένουμε.
6. Όταν ετοιμάσουμε τα αυγά όπως περιγράφουμε παραπάνω, ετοιμάζουμε τη βαφή ως εξής: Σε ένα παλιό σκεύος ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, 10 κουταλιές ξίδι και το μισό φακελάκι της βαφής και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί καλά η μπογιά.
7. Βάζουμε αρκετό κρύο νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το διάλυμα με τη βαφή και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Με την τρυπητή κουτάλα, βάζουμε μέσα 10 αυγά, ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε 3-4 λεπτά τα κόκκινα και τα μπλε, περισσότερο τα κίτρινα και τα πράσινα (Βέβαια θα λάβουμε υπόψη και τις οδηγίες που αναφέρονται στο φακελάκι της βαφής). Στόχος μας είναι να βαφούν ωραία τα αυγά, χωρίς να απορροφήσουν στο εσωτερικό τους μπογιά.
8. Βγάζουμε μετά τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας αρκετή ώρα.
9. Έπειτα λύνουμε την κλωστή και το τούλι προσεκτικά, φροντίζοντας να μείνουν τα πέταλα και τα φύλλα κολλημένα πάνω στα αυγά. Αν θέλουμε, τα αφαιρούμε, για να φαίνεται το λευκό αποτύπωμά τους πάνω στα βαμμένα αυγά.
10. Τέλος, γυαλίζουμε τα αυγά με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε καλαθάκι ή πανεράκι ή πασχαλιάτικη αυγουλιέρα.
Καλή Επιτυχία!
clip_image002

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου