Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

29 ΜΑΪΟΥ 1453: ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Για να θυμόμαστε
   
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΜΩΑΜΕΘ

Η πρόταση του Μωάμεθ στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ΄ το έτος 1453:
  
     “Τι λες; Θέλεις να αφήσεις την πόλη και να φύγεις όπου θέλεις με τους δικούς σου άρχοντες και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας το λαό χωρίς να πάθει τίποτα και από μας και από σένα, ή θα αντισταθείς και μαζί με τη ζωή θα χάσεις και τα υπάρχοντά σου, και εσύ και όσοι είναι μαζί σου, ενώ ο λαός, αφού αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους, θα διασκορπιστεί σε όλη τη γη;

Και ο βασιλιάς αποκρίθηκε μαζί με τη σύγκλητο:
  
     “Εάν βέβαια θέλεις, ειρηνικά να ζήσεις μαζί μας κι εσύ, όπως και οι πατέρες σου έζησαν, θα χρωστάμε χάρη στο θεό. […] Το να σου παραδώσω όμως την πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε άλλου απ’ όσους κατοικούν σ’ αυτήν· γιατί με κοινή απόφαση όλοι με τη θέλησή μας θα πεθάνουμε και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας”.
 
Δούκα «Ἱστορία», κεφ. 39 ( 1453 μ.Χ. )

“Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστι οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃκοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν.”

_____________

*Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής ή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (1432-1481) είχε μητέρα Χριστιανή κι ίσως έγινε και ο ίδιος Χριστιανός προτού πεθάνει, γεγονός που ίσως προκάλεσε το θάνατό του από δηλητήριο. Έχει ταφεί στο τέμενος του Πορθητή, το λεγόμενο Φατίχ τζαμί, που είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, όπου είναι θαμμένοι πολλοί βυζαντινοί βασιλείς. Ίσως γι' αυτό το λόγο ο τάφος του παραμένει σφραγισμένος και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πρόσβαση σ' αυτόν, πολύ περισσότερο η ιστολογική εξέταση για εξακρίβωση της πραγματικής αιτίας θανάτου του (βλέπε σχετικά: https://www.mnimes.org/archives/o-tafos-tou-moameth).  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου