Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΤΑΜΠΟΥΛΕ

clip_image002
Φτιάξαμε μαϊντανοσαλάτα και τη φωτογραφήσαμε! 
 
 
       

Μαϊντανοσαλάτα
  ή
   ταμπουλέ (tabbouleh)

                                                                                 




Υλικά:                                                           Για τη σάλτσα:
                                                                                                                                                                                                                                                  
• 1 φλιτζάνι ψιλό πλιγούρι                                           • ½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 2 φλιτζάνια ζεστό νερό                                             • ⅓ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
• 3-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
• 2 φλιτζάνια μαϊντανός
• 1 φλιτζάνι δυόσμος
• 4 ώριμες ντομάτες
• 1 αγγούρι
• 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 κίτρινη πιπεριά (προαιρετικά)
• αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και χωρισμένα στα δυο (προαιρετικά)
                                                                                                                                                                
Παρασκευή:
                                 
1. Αφού πλύνουμε το πλιγούρι, το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και 3-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού και το αφήνουμε σκεπασμένο να μουσκέψει για λίγες ώρες. Πριν το ρίξουμε στη σαλάτα, το στραγγίζουμε καλά.

2. Κόβουμε σε μικρούς κύβους ή άλλα σχήματα όλα τα στερεά υλικά. Αφαιρούμε τους σπόρους και τα ζουμιά από τις ντομάτες και το αγγούρι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι σε ροδέλες.

3. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε το πλιγούρι και όλα τα άλλα υλικά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

4. Σε ένα μπολ χτυπούμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, μετά τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά. Αν δεν μας αρέσει το λεμόνι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ξίδι.

5. Σκεπάζουμε με σελοφάν τη σαλατιέρα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30΄λεπτά περίπου, προτού τη σερβίρουμε. Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τρυφερά φύλλα μαρουλιού ή με άλλο μυρωδικό. 

6. Η μαϊντανοσαλάτα, επειδή είναι χορταστικό και θρεπτικά πλήρες έδεσμα, μπορεί να καταναλωθεί και ως κύριο γεύμα, ιδιαίτερα σε μέρες νηστείας ή περιόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού με ωμοφαγία.
                                                                                                                     
Καλοφάγωτη!
 
Με την ευχή κανένας στον κόσμο να μη στερείται το φαγητό, Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου