Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

 

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ-ΡΑΦΤΕΛΗ

Α. ΥΛΙΚΑ:
    α) Για την κρέμα:
        • ½ κιλού φύλλο μπακλαβά ή σφολιάτα
        • 3 αυγά
        • 1 ποτήρι περίπου ζάχαρη
        • 1 ποτήρι περίπου σιμιγδάλι ψιλό
        • 1 κιλό γάλα
        • 4 βανίλιες
        • 1 φλούδα από λεμόνι (προαιρετικά)
        • 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο για κρέμα
        • βούτυρο, για επάλειψη φύλλων και ταψιού
    β) Για το σιρόπι:
        • 2 ποτήρια νερό
        • 2 ποτήρια ζάχαρη
        • 2 κουταλιές χυμός λεμονιού
        • 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
    γ) Εναλλακτικά, αντί για σιρόπι:
        • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
        • κανέλλα για πασπάλισμα
                       
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    α) Παρασκευή κρέμας:
    1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά. Μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι, για να μη σβολιάσει. Όταν πάρει βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα. Έπειτα βγάζουμε τη φλούδα λεμονιού.
    2. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη και τις βανίλιες κι έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο, για να γίνει η κρέμα μαλακή. Ανακατεύουμε συνεχώς και βράζουμε για λίγο σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει λεία η κρέμα. Κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά την κατσαρόλα.
    3. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια αυγών, μέχρι να γίνουν μαρέγκα, και μετά τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα.
    4. Βάζουμε για λίγο σε πολύ σιγανή φωτιά την κατσαρόλα κι ανακατεύουμε απαλά το μείγμα, μέχρι να πήξει η κρέμα όσο πρέπει. Έπειτα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
    β) Τύλιγμα και τοποθέτηση στο ταψί:
    1. Λιώνουμε λίγο βούτυρο κι αλείφουμε ένα ταψί. Μετά βουτυρώνουμε ένα-ένα 8 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν στα πλάγια και τα βουτυρώνουμε.
     2. Βουτυρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα και τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα. Με ένα μυτερό μαχαιράκι κόβουμε γύρω-γύρω στο ταψί τα φύλλα, χαράζουμε σε τετράγωνα ή ρομβοειδή τεμάχια.
     3.  Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30΄- 40΄ λεπτά.
    4. Όταν ψηθεί η μπουγάτσα, ζεστή όπως είναι, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα και τη σερβίρουμε ζεστή.
     γ) Παραλλαγή: Μπουγατσίνια
    1. Κόβουμε ένα-ένα φύλλο στα δύο, το βουτυρώνουμε καλά και ρίχνουμε μία κουταλιά κρέμα ή περισσότερη. Διπλώνουμε έπειτα τις άκρες του φύλλου, πιέζοντας, για να μη βγει η γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
    2. Άλλος τρόπος: Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα, τα βουτυρώνουμε, έπειτα βάζουμε σε κάθε τετράγωνο λίγη κρέμα και σκεπάζουμε με άλλο τετράγωνο, πατώντας λίγο, για να μη βγει η γέμιση.
    3. Τοποθετούμε τα μπουγατσίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 250ο C για 30΄- 40΄ λεπτά. Τέλος, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε πάνω τους ζεστό.
    δ) Σιρόπι:
    1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε 2 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη και 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού για 5΄-10΄ λεπτά περίπου. Στο τέλος ρίχνουμε στο σιρόπι 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει, και το ρίχνουμε ζεστό, όχι καυτό, στη μπουγάτσα ή στα μπουγατσίνια, που πρέπει να έχουν κρυώσει.
Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτα!
 
Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου υπαγόρευσε το καλοκαίρι του 1996 η αείμνηστη Ευαγγελία Καλαϊτζή - Ραφτέλη, αδελφή της μητέρας μου, στο σπίτι της στο Πλωμάρι.
                    
ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ








































1 σχόλιο :

  1. πωπωωπω μου τρέχουν τα σάλια φαίνεται πεντανόστιμη!!μπράβο σου και χαράς το κουράγιο σου!!τρελαίνομαι για μπουγάτσα αλλά μου φαίνεται πολύ μπελαλίδικη για να την φτιάξω μόνη μου! Συνήθως παίρνω αυτή εδώ την έτοιμη https://xrisizimi.gr/proionta/bougatsa-thessalonikis-2/ και είναι αρκετά καλή!υπόσχομαι όμως μια μέρα να το προσπαθήσω να τη φτιάξω και μόνη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή