Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΚΕΡΑΛΕΙΜΜΑ Ή ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ

Πρακτικό φάρμακο Παλαιοχωρίου

     

 —    ΚΕΡΑΛΕΙΜΜΑ Ή ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ    —


     Καλλυντική και θεραπευτική αλοιφή από αγνό κερί μέλισσας και ελαιόλαδο, για εξωτερική χρήση μόνο. Το κεράλειμμα ή κεραλοιφή/κηραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματικό για σκασίματα χειλιών, χεριών ή ποδιών ή άλλων σημείων του σώματος. Κάνει το δέρμα μαλακό σαν βελούδο και το προστατεύει από βλάβες που προκαλούν το κρύο, τα απορρυπαντικά, οι καθημερινές οικιακές εργασίες, η επαφή με χώμα ή τσιμέντο ή χόρτα ή άλλες αλλεργιογόνες ουσίες. Είναι ένα πρακτικό φάρμακο με αγνά υλικά, αβλαβή και δραστικά. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε μαστίχα Χίου σε σκόνη.

     Οδηγίες χρήσης: Αλείφουμε με μικρή ποσότητα και κάνουμε ελαφρό μασάζ, μέχρι να απορροφηθεί. Επιμένουμε κυρίως στα σημεία με αμυχές ή σκληρύνσεις, καθώς και στην περιοχή γύρω από τα νύχια. Αποτελεσματικότερο είναι, αν το αλείψουμε σε δέρμα ελαφρά υγρό και ζεστό. Για παράδειγμα, αλείφουμε τις φτέρνες και τις γάμπες αμέσως μετά το μπάνιο. Επίσης, μπορούμε να προφυλάξουμε τα χέρια μας, αν τα αλείψουμε με κεράλειμμα μισή ώρα προτού κάνουμε βαριές δουλειές και στο τέλος, αμέσως μετά το πλύσιμο.
     Προσοχή! Αν το βάλουμε στο πρόσωπο, ας αποφύγουμε την έκθεση σε δυνατό ήλιο, γιατί μπορεί να δημιουργήσει σκούρους λεκέδες. Στο πρόσωπο καλύτερα να το βάζετε βράδυ, προτού κοιμηθείτε.

     Παρασκευή: Η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, χρειάζεται όμως προσοχή στη δοσολογία και στο καθάρισμα των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε, γιατί το κερί αφαιρείται δύσκολα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το πόσο αγνά είναι τα υλικά μας.
     Παρασκευάζεται με τη μέθοδο μπαιν-μαρί, ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και μέσα τοποθετούμε ένα μικρότερο κατσαρόλι με το κερί (συμπαγές). Όταν το κερί λιώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε περίπου επταπλάσια ποσότητα ελαιολάδου κι ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για λίγη ώρα, μέχρι να ζεσταθεί το λάδι (όχι να κάψει) και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσέχουμε να μην μπει νερό στο κεράλειμμα.
     Σβήνουμε έπειτα τη φωτιά και ελέγχουμε αν το κεράλειμμα έχει την κατάλληλη πυκνότητα, με τον εξής τρόπο: Σε ένα γυάλινο πιατάκι ρίχνουμε μικρή ποσότητα και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν πήξει, παίρνουμε λίγο και αλείφουμε τα χέρια μας. Αν διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ σκληρό, προσθέτουμε μικρή ποσότητα ελαιολάδου κι ανακατεύουμε για λίγο. Αν είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι κεριού κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
     Αν είναι σωστή η αναλογία κεριού - ελαιολάδου, βάζουμε το μείγμα σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια, που τα αφήνουμε ανοιχτά μέχρι να κρυώσει το κεράλειμμα.

     Συντήρηση: Διατηρείται εντός ή εκτός ψυγείου για μακρό χρονικό διάστημα, πάνω από χρόνο. Το καλοκαίρι θέλει ψυγείο. Εγώ έχω εκτός ψυγείου μόνο δυο βαζάκια που χρησιμοποιώ, ένα για τα πόδια κι ένα για τα χέρια και το πρόσωπο. Τα άλλα τα βάζω στο ψυγείο μέσα σε σακούλα για τρόφιμα, για να προστατεύονται από την υγρασία. Αν πολυκαιρίσει, απλώς ταγκίζει το λάδι. Και τότε όμως μην το πετάξετε· χρησιμοποιήστε το για συντήρηση των παπουτσιών σας.

     Σημείωση: Την παραπάνω συνταγή κατέγραψα από μνήμης, μετά από παρακλήσεις γνωστών μου, που δοκίμασαν το κεράλειμμα κι είπαν πως είναι… «θαυματουργό» ! Πράγματι, αν δεν υπάρχει κάποιο ειδικό παθολογικό αίτιο, το κεράλειμμα έχει θαυμάσια θεραπευτική δράση στο δέρμα. Άλλωστε μοιάζει πολύ με την αλοιφή-βάση που έφτιαχνε ο περίφημος γιατρός της αρχαιότητας Ιπποκράτης.
     Στο χωριό μου (Παλαιοχώρι Λέσβου) τα παλιά χρόνια ήταν η πιο γνωστή πρακτική αλοιφή και τη θεωρούσαν «πανάκεια». Μικρό παιδί είχα παρακολουθήσει πολλές φορές τη μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή-Βουνάτσου να φτιάχνει κεράλειμμα κάθε χειμώνα. Μεγάλη σήμερα, αγοράζω από φαρμακείο ειδικά κουτάκια (κατά προτίμηση γυάλινα) και φτιάχνω κεράλειμμα δυο-τρεις φορές το χρόνο για μένα και τους γνωστούς μου, βάζοντας πάνω σε κάθε κουτί ετικέτα με το όνομα και την ημερομηνία παρασκευής της κεραλοιφής.
     Έγραψα αναλυτικά τη συνταγή, για να τη φτιάξετε κι εσείς για τον εαυτό σας και τους φίλους σας. Διαβάζοντας τη συνταγή για το κεράλειμμα, ίσως να θυμηθείτε κι εσείς μία πρακτική συνταγή της δικής σας μητέρας. Καταγράψτε την, φτιάξτε την και μοιράστε τη δωρεάν…
     Αφού συμπληρώσουμε την ημερομηνία, κόβουμε και κολλάμε στα  βαζάκια τις ετικέτες. Αν δώσουμε σε κάποιον κεράλειμμα, πρέπει να δώσουμε μαζί και τη συνταγή, για να ξέρει τι περιέχει. Καλή Επιτυχία!

 Στην ιερή μνήμη της μητέρας μου
με την ευχή «Ό λ α  να είναι  π ε ρ α σ τ ι κ ά»!
                                                                                          
     Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου.
               
ΕΤΙΚΕΤΑ
   

 

ΚΕΡΑΛΕΙΜΜΑ

21-02-2013

 

ΚΕΡΑΛΕΙΜΜΑ

21-02-2013

 

ΚΕΡΑΛΕΙΜΜΑ

21-02-2013

 

Απαντήσεις σε απορίες σας:
    
 Στην ερώτηση πόσες φορές τη μέρα να βάζετε κεράλειμμα, σας απαντούμε πως, όσες φορές κι αν βάλετε, δεν κάνει κακό. Αρκεί να μην είσαστε σαν λαδοποντικός! Τρεις φορές νομίζουμε ότι είναι αρκετές, αν κάνετε βαριές δουλειές με απορρυπαντικά. Αν όχι, η μία είναι αρκετή.

 Στη συχνή ερώτηση ποια είναι η σωστή δοσολογία κεριού-λαδιού, παρ' ότι αναφέρουμε στις οδηγίες παρασκευής, σας απαντούμε ότι αυτή εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του κεριού που θα χρησιμοποιήσετε, από το πόσο συμπαγές είναι, από την εποχή που θα κάνετε το κεράλειμμα, από το σημείο που θέλετε να την εφαρμόσετε (π.χ. για αιμορροΐδες πιο αραιό) και από τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Το καλοκαίρι με τη ζέστη (δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την παρασκευή του) χρειάζεται λιγότερο λάδι. Και πρέπει να βάζουμε το κεράλειμμα στο ψυγείο, όταν έχει καύσωνα
     Το αγνό κερί είναι σκούρο, συμπαγές και σκληρό και θέλει αρκετό λάδι. Όταν ρίχνεις το λάδι, κοκαλώνει και χρειάζεται αρκετό ανακάτεμα, για να ομογενοποιηθεί και να γίνει κεράλειμμα. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να βρεις αγνό κερί, χωρίς να το έχουν νοθεύσει με παραφίνη, η οποία εμποδίζει το κεράλειμμα να πήξει αρκετά. Θα πρέπει να τονίσετε ότι το θέλετε για να φτιάξετε αλοιφή και όχι για κηροκατασκευές. 
     Όταν φτιάξετε για πρώτη φορά, φτιάξτε μικρή ποσότητα, κάνετε δοκιμή για την πυκνότητα προτού ρίξετε όλο το λάδι και σημειώσετε την αναλογία κεριού-λαδιού. Άλλωστε, μπορείτε να το διορθώσετε και εκ των υστέρων, αν γίνει πολύ ρευστό ή πολύ σκληρό, προσθέτοντας στην πρώτη περίπτωση λίγο κερί και στη δεύτερη λάδι. Γι' αυτό φροντίστε να έχετε πάντα μία επιπλέον ποσότητα κεριού και λαδιού. Προσοχή όμως, να μην παραμείνει πολύ στη φωτιά, γιατί θα αλλοιωθούν τα υλικά. Καλύτερα να βράσετε πρώτα το νερό, να σβήσετε τη φωτιά και μετά να βάλετε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό το κατσαρολάκι με το κερί σε σιγανή φωτιά. Ανακατέψτε καλά και καλή επιτυχία.
     Σε συνταγές που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο εκ των υστέρων, συνιστάται να τρίβετε το κερί σε τρίφτη. Αποφύγετέ το, γιατί θα μεταφέρετε μικρόβια και αέρα στο κεράλειμμα.   

 Στη φίλη/φίλο που ζητά συνταγή κεραλοιφής με μαστίχα (πρόσφατα έχουν αναρτήσει τη συνταγή σε χιώτικο blog) απαντούμε ότι είναι ίδια η συνταγή, μόνο που προσθέτουμε στο τέλος μαστίχα σε σκόνη (1 κουταλιά ή περισσότερη) ή αιθέριο έλαιο μαστίχας (κοπανισμένη, όχι του εμπορίου, γιατί περιέχει αλεύρι). Σε παλιές συνταγές κάποιοι έβαζαν και αγνό λιβάνι, που σήμερα είναι σπάνιο να το βρούμε. Κοπανίζουμε τη μαστίχα μέχρι να γίνει σκόνη ή την αλέθουμε στο μπλέντερ και την προσθέτουμε στο τέλος, μετά το λιώσιμο του κεριού. Χρειάζεται όμως καλό ανακάτεμα, γιατί η μαστίχα σβολιάζει εύκολα. Καλό είναι να μην βάζουμε πολλά πρόσθετα υλικά, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο καιρό. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο υλικό ή άρωμα, ας το βάλουμε σε μικρή ποσότητα κηραλοιφής. Άλλωστε το κερί έχει το δικό του ιδιαίτερο άρωμα...

 Σε όσους ρωτούν αν είναι κατάλληλο για το σύγκαμα, απαντούμε πως δεν είμαστε ειδικοί να δίνουμε ιατρικές συμβουλές. Καλύτερα να ρωτήσετε δερματολόγο ή φαρμακοποιό. Για την πρόληψη όμως και την ανακούφιση από τη φαγούρα είναι καλό, αρκεί να στεγνώσουμε καλά το δέρμα και να το καλύψουμε με σιδερωμένο βαμβακερό ύφασμα, μετά την επάλειψη με κεράλειμμα.

 Πλένουμε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε με μπόλικο ζεστό νερό όσο ακόμα είναι το κερί ζεστό, γιατί αφαιρείται δύσκολα όταν κρυώσει. Χρησιμοποιούμε παλιά σκεύη, μεταλλικά και γυάλινα, όχι πλαστικά ή άλλα με πορώδες υλικό.

 Τα πρακτικά φάρμακα, τα γνωστά ιατροσόφια<γιατροσόφια, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πάντοτε με προσοχή, γιατί υπάρχει περίπτωση να είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο υλικό, όχι φυσικά στο θαυματουργό ελαιόλαδό μας. Επειδή κυκλοφορούν κηραλοιφές με διάφορα πρόσθετα, ελέγχετε τις προδιαγραφές τους όταν τις αγοράζετε και μην πειραματίζεστε, αν δεν είσαστε ειδικοί.    

4 σχόλια :

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
    ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΔΙΒΡΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.
    ΜΗΠΩΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΖΑΣΤΑΘΕΙ? ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΑΘΑ ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΡΟΔΟΝΕΡΟ.ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στο α΄ ερώτημα: Στο ψυγείο καλύτερα, για να διατηρηθεί περισσότερο, αν και μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου πολλούς μήνες. Ωστόσο, η κεραλοιφή γίνεται καλύτερη με φρέσκα υλικά.

      Απάντηση στο β΄ερώτημα: Μην βάζετε άλλα υλικά, που προκαλούν μούχλα και κενά αέρος στην κεραλοιφή. Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει νερό κι οι θεραπευτικές ιδιότητές του καταστρέφονται με τη θερμότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αν ρίξουμε νερό σε σκέτο λάδι (π.χ. στο καντήλι). Ακόμα κι αν τα ενώσουμε με φυγοκέντριση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνιμο. Το ροδόνερο το δοκίμασα κι εγώ σε μικρή ποσότητα αλοιφής, αλλά αλλοιώθηκε το άρωμά του. Μόνο με αιθέρια έλαια, που είναι πανάκριβα, μπορούμε να την αρωματίσουμε. Άκριτα, κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο πολλές συνταγές με διάφορα πρόσθετα, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και να βλάψουν, αντί να ωφελήσουν. Κάποιοι φτιάχνουν κεραλοιφές με διάφορα πρόσθετα και δυστυχώς τις εμπορεύονται. Έχω αγοράσει κι εγώ από τη λαϊκή αγορά! Ας μην είμαστε αφελείς και εύπιστοι. Δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε με τα πρακτικά φάρμακα, κυρίως αν δεν είμαστε χημικοί ή φαρμακοποιοί. Ούτε είναι καλό να τρίβουμε με τρίφτη το κερί, γιατί μολύνεται και γεμίζει το μείγμα αέρα. Γι' αυτό έχω γράψει τόσο αναλυτικά τη συνταγή, την οποία δίνω πάντα όταν χαρίζω κεράλειμμα, όχι για να φλυαρήσω ως φιλόλογος που είμαι! Το ίδιο δεν μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τις δόσεις των υλικών, γιατί εξαρτώνται από τους λόγους που αναφέρω στην ανάρτηση.

      Αν και δεν είμαι ειδική, τολμώ να σας δώσω μια συμβουλή: Μπορείτε να βάλετε στο πρόσωπο ροδόνερο ή χυμό πορτοκαλιού για μια ώρα ως τονωτική ενυδατική μάσκα, να ξεπλύνετε μετά με χλιαρό νερό, να σκουπιστείτε καλά και να βάλετε έπειτα κεράλειμμα, για να αδιαβροχοποιηθεί το δέρμα και να αποφύγετε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις ή για να μην εξατμιστεί η υγρασία από την ενυδατική μάσκα. Μόνο σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να θεωρήσουμε το κεράλειμμα "ενυδατικό", όπως διαφημίζουν κάποιοι. Τα συστατικά του είναι θεραπευτικά, αλλά όχι ενυδατικά.

      Και μια προσωπική εξομολόγηση: έχω πάνω από χρόνο να φτιάξω κεράλειμμα, γιατί δεν βρίσκω ανόθευτο κερί. Η τελευταία προσπάθεια είχε απογοητευτικό αποτέλεσμα: το κεράλειμμα δεν έπηζε, γιατί το κερί ήταν νοθευμένο με παραφίνη, η οποία είναι βλαβερή, αν απορροφηθεί από το δέρμα.

      Με την ελπίδα ότι οι απαντήσεις μου καλύπτουν τις απορίες σας και την ευχή να είστε πάντα υγιής, Μ.Β.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, έχω καθαρό κερί απο παραγωγό κατευθείαν σε μένα αλλά παρατήρησα ότι δουλεύεται πολύ δύσκολα στην κεραλοιφή, γίνεται πολύ σκληρή. ποιά η γνώμη σας; το αραιώνω περισσότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζεσταίνετε ελαφρά και ρίχνετε ελαιόλαδο, λίγο-λίγο, για να μη γίνει πολύ αραιό. Αυτή είναι η δυσκολία της παρασκευής κηραλοιφής, να πετύχουμε τη σωστή αναλογία, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του κεριού. Για να δοκιμάσετε αν την πετύχατε, ρίξτε ελάχιστη ποσότητα κηραλοιφής σε ένα γυάλινο πιατάκι, αφήστε να κρυώσει (βάλτε το στο ψυγείο) και με κουταλάκι (όπως στο σιρόπι) ελέγξτε αν έγινε καλή. Διαβάστε ξανά και όσα αναφέρω στο κείμενό μου... Καλή Επιτυχία.

      Διαγραφή